In Kortrijk Xpo verzamelen meer dan 800 (!) geïnteresseerden voor een nieuwe editie van Facetime.
Dit jaar opnieuw over AI. Van alle tech hypes spant AI toch wel de kroon. Werkelijk iedereen zit mee op de trein. Wij willen met Howest ICT vooral graag de bomen door het bos blijven zien. En weten of we de juiste dingen doen. Drie sprekers betreden het podium. We zijn benieuwd.

  1. Henchman, Legal Tech

Jorn Vanysacker komt op met de perfecte startup looks: T-shirt met Henchman logo, los hemdje erboven en sneakers. De man zijn parcours is hobbelig maar knap. Hij heeft al heel wat tech kilometers op zijn teller. Aan het begin van het vorige decennium pikte hij aan op de mobile goldrush met zijn app RendeeVoo. En is sindsdien onafgebroken aan de slag in het tech startup wereldje. Als Jorn goed is dan weet hij ondertussen hoe het moet.

De legal niche waarop Henchman focust lijkt geknipt voor Large Language Models: hallucinaties vermijden door enkel gevalideerde niche content te gebruiken. Dat is, zo lijkt het, ook waar MS co-pilot op mikt. Jorn heeft die business case goed in de vingers. Hoe verkoop je een efficiëntie verhogende tool in een uurtjefactuurje sector? Dit zal de advocaten in de zaal wel aan het denken zetten.

De UI van Henchman ziet er netjes uit. ‘Fully embedded’ in Word. Zo’n interne google die tijdens het schrijven continu echt referentiemateriaal suggereert, dat lijkt me heel krachtig. Maar gaat dat wel lukken? En gaat Henchman Microsoft kunnen voorblijven? Dat moet een immense uitdaging zijn. De data staat op Microsoft servers, de AI logaritmes draaien op de Microsoft cloud en de output moet naar Microsoft Word. Hoe kan je je daar als kleine speler rendabel tussen wringen?

Jorn beweert dat er geen ‘set-up investment’ is. Als salespitch bij advocaten met weinig tijd en een hekel aan technologie is dat commercieel een logisch statement. Ik ben benieuwd hoe ze dat in de praktijk realiseren?Maar hoe pakken ze dat dan aan?

Met welke tools accessen ze al die data?  Hoe worden die duizend documenten en miljoenen lijnen tekst gelabeled? Lukt dat al via auto-labeling? En hoe gaat dat dan? Wordt daar toezicht op gehouden? Of is dat ook met reeds gelabelde publieke databanken? En schiet er dan nog marge over? Teveel vragen en te weinig antwoorden. Maar goed gebracht. Helemaal volgens het start-up marketing handboek. Well done.

Final thought: Het resultaat van alle suggesties moet uiteindelijk toch uitmonden in een goede juridisch argumentatie. Wanneer iedereen de perfecte assistieve technologie heeft dan toch de beste jurist boven drijven. Pas wanneer die de LLM input kan aanvullen met persoonlijke unieke ervaring, context, dossierkennis en creativiteit  zal er geld verdiend worden. Be good or be gone dus. Juist gelijk vroeger. AI gaat dat niet veranderen. Of misschien wel. De onbekwamen gaan nog sneller door de mand vallen.


Tom Vande Weghe, Journalist
Rik Vera, Keynote Speaker

Sprekers twee en drie zijn flitsende, professionele sprekers. Die hebben dat nog gedaan. Het gaat vooruit, een mooi opgebouwd betoog, flitsende presentaties doorspekt met door AI gegenereerde beelden. Dat soort beelden begint me wel steeds meer op de zenuwen te werken. Ik vind dat vederlichte beeldtaal. Gesofisticeerde mainstream. Dal-E is wordt het nieuwe Comic Sans. (Goede) fotografen en grafici moeten alleszins niet wanhopen.

Tom Vande Weghe is een journalist en dat hoor je. Weinig nieuwe zaken op technisch vlak maar hij schetst wel netjes de pro’s als con’s van een AI gedreven wereld. Een opportuniteit of een bedreiging? Dystopisch of utopisch? Persoonlijk denk ik geen van beide. De impact zal significant zijn, no doubt, maar niet zoals hier wordt voorspeld. Geen nieuwe door technologie bestuurde werelmacht maar wel veel kleine incrementele wijzigingen die ons dagelijks leven ingrijpen zullen impacteren. Maar dat hebben we al dikwijls meegemaakt. De vooruitgang, weet je wel? Wir Schaffen Das.

Eén grondtoon uit Vande Weghe’s betoog maakt me wél ongemakkelijk. De impact van de digitalisering en big tech op de geopolitiek in een steeds meer gedestabiliseerde wereld. Die is angstaanjagend en nu al een feit. De journalistiek heeft er al een gans nieuw vocabularium voor: “De digitale dreiging; de nieuwe technopolaire wereldorde; de klasse van de digitale rijken; AI overmacht; digitale proliferatie.” Het is woordenschat waarvan ik dacht dat we die nooit meer nodig zouden hebben. We zijn verdomme nog maar 35 jaar na de val van de muur! En de laatste WWII is nog niet eens gestorven. Dat AI de mensheid als autonome macht zal overheersen blijft voer voor scifi scenario’s. Dat AI toepassingen als nieuwe kernwapens ingezet worden door malafide machthebbers, dát is een nieuwe en enorme dreiging.


Rik Vera heeft iets teveel oude slides naar zijn nieuwe presentatie gesleept. EAAS (Everything As A Service) en Distributed Networks dat waren revolutionaire concepten. In 2017 hoorden we die zaken al van collega Peter Hinssen.
Maar de rode draad uit Vera’s discours is spot-on en voor dit publiek een correcte call to action. Geen AI gimmicks maar focus op de broodnodige fundamentele shift naar datagedreven systemen.  “Wie nu niet bezig is met AI zal straks de boot missen.”
Het is het discours dat we de laatste tijd quasi uni-sono horen, zowel bij de grote jongens als bij de nuchtere West-Vlaamse ondernemers.

“If you want to be ready for tomorrow’s technology, you need to be working on your data now.”

Serena Mandel-Sachs, CTO Microsoft Eduction of Edutech 2023 Amsterdam

“Nieuwe technologieën zoals AI? We gaan dat voorzichtig omarmen.”

Paul Renson, CEO Renson ventilation

Wij gaan met Howest ICT gewoon onze digitale strategie verder uitrollen. Met rustige vastheid werken aan data architectuur, data ontologie, standaardisatie, systeemintegratie, data warehousing, … We doen dat al 10 jaar en gaan dat zo blijven doen: Buy Best of Breed voor de Core producten, Buy Good Enough voor ondersteunende processen. Build alleen in hoogste nood. Géén 1st generation, geen 2nd generation maar enkel 3th generation producten. Wij stappen in als de grote jongens de kastanjes uit het vuur gehaald hebben. Twee keer meten, één keer zagen. En hier en daar een geïsoleerde experiment om mee te blijven.

We zijn terug op ons gemak 🙂

We zijn nog niet uitverteld over AI

U zou ook interesse kunnen hebben in