Tussen #howestgoesusa 2015 en mijn vorige bezoek zat een tijdspanne van 4 jaar. In onderwijstermen is dit niet eens zo heel lang. Maar in Silicon Valley is een jaar een eeuwigheid en in 4 jaar zetten ze de wereld volledig op zijn kop. “Being disruptive” zoals dat heet.

In 2011 waren de kernwoorden van mijn bezoek:

  • mobile: “Iphone users made AT&T’s mobile network goingdown during WWDC.”
  • touch: “Rovio, the bird Electronic Arts didn’t see flyingin.”
  • data analytics: “New features on Farmville are often initiated by our weekly 100 pages stat report”
  • en cloud, oh ja, cloud natuurlijk.

Anno 2015 zijn mobile, touch en big data de evidentie zelve en maakten ze plaats voor nieuwe buzzwords: hardware, disruptive en venture capital.

In 2011 was hardware op sterven na dood en wilde iedereen zo snel mogelijk alles verhuizen naar de Cloud. Vandaag staan Kickstarter en Indiegogo barstensvol van de hardware projecten.

Additive – en low batch manufacturing methodes in combinatie met plug&play electronics zorgen ervoor dat de time-to-market van de zogenaamde internet of things hardware gereduceerd is van enkele jaren tot een paar maanden.

Hardware die zaken vaak disruptive herdenken en ervoor zorgen dat ganse industrieën of businessmodellen zich moeten heruitvinden.

Venture capital ligt continu op de loer en zwengelt de goudkoorts nog aan.
Only in America…

Autodesk Fablab, Pier 9 San Francisco

Dag 1 en ik word al meteen van mijn sokken geblazen. Aan Pier 9 van Fishermens Wharf, tussen de toeristen, restaurants en attracties heeft Autodesk een Experimenteel Fablab opgestart. Op een oppervlakte van nog geen 4.000 m² staat voor meer dan 200 mio dollar high tech materialisatie equipment. Enkel toegankelijk voor Autodesk personeel en een beperkt aantal Artists In Residence. Bedoeld om alle Autodesk medewerkers te inspireren en om hun ideeën zo snel mogelijk om te zetten naar… hardware.

Benjamin Schrauwen (ex Ugent) werkt er als Product Manager en Senior Architect sinds Autodesk zijn UGent spin-off Circuits.io overnam in 2014. Circuits.io laat gebruikers toe om online elektronische circuits te ontwerpen, te delen en bijhorende PCBs te produceren. Met de overname versterkte Autodesk zijn positie in de Maker community.

Tijdens een korte rondleiding toonde hij aan Vincent Van Quickenborne en mezelf de nieuwste mogelijkheden van Additive Manufacturing en hoe disruptief die zijn voor de klassieke ontwerp- en productiemethodes.

Even technisch nu.

Wat is Additive Manufacturing?

De productietechnieken die onze wereld tot nu toe hebben vormgegeven, starten in esssentie van een blok ijzer (of een ander materiaal) en nemen stapsgewijs materiaal weg: boren, zagen, draaien, frezen.

Additive Manufacturing start met niets en voegt laagje per laagje materiaal toe: het fameuze 3D printen.

Form follows function, in beide gevallen uiteraard. Maar bij Additive Manufacturing legt het productieprocess nauwelijks nog beperkingen op aan het ontwerp proces. En dát is de disruptive innovation. De ontwerper hoeft tijdens het designen geen rekening meer houden met de beperkingen van het productieproces. De gevolgen hiervan zijn radicaal en zullen leiden tot objecten met nieuwe vormen én eigenschappen. Anders dan alles waardoor we vandaag omringd zijn.

Benjamin toonde ons hoe 3 dagen computer iteraties op een set van krachtvectoren de vorm van een motorframe volledig herdachten. De uiteindelijk geprinte vorm heeft nergens rechte stukken, zit vol met gaten en ziet er heel organisch uit, een beetje zoals de ruggewervel van een of andere potvis. Bijzonder fascinerend om te zien hoe technologie in 3 dagen iets realiseert waar de natuur miljoenen jaren voor nodig had.

“De volgende Boeing zal vol zitten met dergelijke organische onderdelen: lichter, kleiner en sterker dan alles wat we nu kennen.” – Benjamin Schrauwen

Er blijven ook steeds low batch materialisatiemogelijkheden bijkomen. Zo zag ik er de MCOR IRIS, een soort origamiplotter die elk laagje van een 3D model uit papier snijdt en de verschillende blaadjes één voor één op elkaar plakt tot een massief object… uit papier!

Of de magneetplotter die ik zag bij Techshop, een commerciële Fablab keten met 8 vestigingen in de USA. Die print magnetisch materiaal op eender welke ondergrond, of de 3D kleurenprinter, of… De software van al die machines is ondertussen dermate transparant geworden dat elke machinie quasi naadloos aanstuurbaar is vanuit zowel Adobe als Autodesk programma’s.

TechnicalMachine Start-up, Berkeley

Dag 2, in Berkeley gaan we op bezoek bij de kleine start-up TechnicalMachine, founded 2013.

Letterlijk in een garage werken 8 alumni van de Boston University aan hun Tessel: een JavaScript programmeerbare microcontroller waarop verschillende modules kunnen ingeplugd worden: audio, camera, climate, bluetooth, GPS, infrarood, servo, … Het dingetje, heeft een zeer lage instapdrempel en is ideaal om IOT prototypes te modelleren. Hardware dus.

Ze programmeren allemaal, zitten, staand of liggend in de zetel. De andere taken zijn organisch verdeeld: iemand ontwerpt de IC’s, Eentje test alle electronica, iemand anders volgt de productie (in China) of de assemblage (inBoston) op. Het sympatieke meisje met de lange haren en blote voeten doet alles van communicatie en sales. Het bedrijfje is heel actief in de JavaScript community en bouwt zo zijn salesnetwerk uit.

Ze zijn allen verhuisd van de East coast naar de Bay area en wonen nu allemaal op fietsafstand van hun garage. In de winter is het er soms koud en dan kruipen ze samen met wat dekens boven op de mezannine waar het warmer is.

Gedurfde moves voor ons maar voor hen de doornormaalste zaak van de wereld. En hey, Tessel haalde eind 2013 1 miljoen dollar Venture Capital op, de Tessel 1 is al een jaar in productie en de Tessel 2 is “soon to be shipped”.

Het bedrijfje is heel actief in de JavaScript community en bouwt zo stelselmatig zijn salesnetwerk uit.

Het is typerend voor de sfeer die we de ganse week overal aanvoelen. Iedereen slaat aan het experimenteren, zoekt en exploreert de mogelijkheden van de zo snel evoluerende technologie, probeert, faalt en herbegint…

Crowdfunding geeft de wilste ideeën een platform en Venture Capitalists zitten overal op vinkenslag.

De studenten krijgen de kans om zelf aan de slag te gaan met Tessels Hackaton Pack. Nog geen twee uur later ligt er een opstelling waarbij je via RFID de gegevens van je identiteitskaart koppelt aan een foto die je ter plekke trekt. Foto en persoonsgegevens worden meteen doorgestuurd via bluetooth naar een smartphone.

Het toont hoe laagdrempelig electronica geworden is en hoe snel ideeën kunnen geconcretiseerd worden in werkende prototypes. Innovatie in electronica gebeurt niet meer in grote R&D labs van electronica reuzen, maar overal en door iedereen. Pretty disruptive, isn’t it?

Scanadu, NASA research center, Mountain View California

Dag 6 gaan we samen met de West-Vlaamse VOKA missie op bezoek bij Scanadu. Scanadu is een mooie illustratie van hoe de Tech Start-ups er in slagen om science fiction om te vormen tot realiteit. De Scanadu Scout is de moderne versie van de Medical Tricoder uit Star Treck. Het is een stukje hardware dat Health data verzamelt. Je plaatst het toestelletje 10 seconden tegen je voorhoofd en het ding meet lichaamstemperatuur, zuurstofsaturatie, hartslag, ademhaling, ECG en bloeddruk. Daar heeft een dokter op zijn minst een uitgebreide consultatie voor nodig.

Zoals steeds bij IOT devices is de hardware nog maar het topje van de ijsberg. Eens de data zijn opgemeten worden ze, uiteraard, naar de cloud gestuurd: zo wordt iemands medical record op een betaalbare manier overal beschikbaar. “Immediate, affordable, official, frictionless and mobile” om het in de termen van de Scanadu missie te zeggen.

En vanaf hier wordt het weer disruptief. Wanneer dergelijke data in grote hoeveelheden (denk miljoenen mensen hun leven lang) dan ontstaat er gigantische medische databank waar, bij wijze van spreken, de medische doorbraken voor het grijpen liggen. Door analyse van de verzamelde data kunnen bijvoorbeeld patronen gedetecteerd worden in de aanloop van bepaalde aandoeningen. We kunnen dan komen tot predictive medecine. Het is dan niet ondenkbaar dat je op een bepaald moment een sms krijgt met de vermelding: “Geachte heer, U krijgt binnen 5 dagen een hartaanval.” Hoe dan ook is de kans reëel dat dergelijk device de medische sector op zijn kop zet en het werk van dokters voor een stuk overneemt. Om het met de woorden van stichter en CEO Walter De Brouwer te zeggen: “Medecine is nothing more than data based antropology.”

De kantoren van Scanadu bevinden zich in het Nasa Research Center in Mountain view, Silicon Valley. We krijgen eerst een presentatie van salesmanager maar dan hebben we het geluk dat Walter De Brouwer, oprichter en CEO van Scanadu binnenwipt. De man is een serial entrepreneur (Time magazine), een collateral thinker (The Sunday Times), een ubernerd (Financial Times) én afkomstig uit Aalst. Het schoolvoorbeeld van de Mad Scientist en een prototype van het nieuw soort ondernemers die momenteel het mooie weer maken in Silicon Valley.

Het idee voor de Scout ontstond toen zijn zoon in 2005 een jaar lang in het ziekenhuis lag na een zwaar hersenletsel. Walter moest en zou alle data die op de medische apparaten getoond werd verstaan. Eens hij die data allemaal begreep verliep de communicatie met de medici ook veel vlotter.

Het is dat inzicht en zijn fascinatie voor Star Trek die aan de basis liggen van de Scanadu Scout. De mogelijkheden van de nieuwste sensortechnologie en Walters ondernemersachtergrond in IT zorgen voor de rest. In 2010 richt hij samen met zijn vrouw Sam Scanadu op en vertrekken ze naar SF.

Maar een briljant idee alleen is niet voldoende. Om zo’n idee te realiseren heb je een team van de beste mensen nodig: engineers, biologen, wetenschappers, designers en dokters en dus geld, veel geld. Walter gaat op zoek naar kapitaal en lanceert in mei 2013 zijn idee op Indiegogo. En dan ontploft het Scanadu verhaal. In nog geen twee uur wordt het doel van 100.000 dollar bereikt. Na 1 maand hebben 8.509 mensen geld gedoneerd en haalt Scanadu uiteindelijk 1.661.988 dollar op. Scanadu is het snelst gerealiseerde project op Indiegogo en meteen dé talk of the town.

Eind 2013 wordt bijkomend 10 miljoen Venture Capital opgehaald. De eerste Scouts, testexemplaren voor de noodzakelijke klinische studies, worden begin 2015 geshipt. Het ziet ernaar uit dat de de Tricoder effectief werkelijkheid wordt.
Als je de man bezig hoort dan is dat ergens wel te begrijpen. Tijdens zijn exposé zie je hem bijna vooruit denken. We krijgen een heel conceptueel en filosofisch verhaal over het herdenken van de gezondheidszorg en hoe ziek zijn eigenlijk slechts een frame is op het einde van een film die reeds jarenlang aan het spelen is. De technologie, hoe complex ze ook mag zijn, is slechts een middel om de manier waarop we met ons lichaam omgaan radicaal te veranderen.

Iemand uit het Voka publiek vraagt waarom hij Scanadu niet vanuit België heeft uitgebouwd. Zijn antwoord is heel laconiek: “Ik wou dit project nog in de 21ste eeuw realiseren.” Ik hoorde iets gelijkaardigs van Benjamin Schrauwen bij Autodesk: “Marc Coucke zou hier op handen gedragen worden.” En ook van Marc Vanlerberghe bij Google: “Als een start-up faalt dan zegt een Amerikaan: ‘Cool, what did you learn from it?”. In Europa is een faling een smet voor het leven.”

Hello San Francisco, it’s been a while…

U zou ook interesse kunnen hebben in

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *